Виртуозен пилот приземи самолет само с едно работещо колело ВИДЕО

Пилот-виртуоз е извършил аварийно кацане на едно колело като по учебник. Драматични кадри показват как самолет Cessna 402C на авиокомпанията Cape Air, летящ за щата Мейн в САЩ, се връща на летище Логан в Мейн, след като се открива проблем с колесника, съобщава Associated Press.

Когато самолетът се приближава до летището, работело само едното колело под лявото крило, на което командирът по чудо успял да направи плавно кацане. В крайна сметка самолетът се отклони настрани, преди да спре без видими щети. Никой на борда не е пострадал.

„Той е просто гений“, написа потребител от мрежата в коментарите под видеото.

Пилотът и двама пътници, включително стажант от Cape Air, бързо излезли от машината. На място е пристигнал медицински екип, както и спасители и пожарникари.

„Това беше кацане по учебник“, казва авиационният експерт, анализаторът по авиационна безопасност Джон Нанс, подчертавайки, че благодарение на подготовката на командира са избегнати аварийна ситуация и жертви.

„Това не е нещо, което искате да изпитате, независимо дали летите със 747, Cessna или друг самолет“, добавя Нанс.

Търговският пилот Патрик Смит също похвали уменията на своя колега, чието име не се разкрива.

„Те със сигурност са знаели с какво си имат работа и какво ще се случи. Страхотното умение по време на кацане се заключава в това да задържиш самолета на действащия колесник възможно най-дълго. Това не е лесно да се направи, защото в определен момент, когато скоростта намалява, самолетът може да се преобърне на едната си страна“, обяснява Смит.

Съобщава се, че техническият проблем, който е накарал Cessna 402C да кръжи над летището за поне един час, е причинил закъснения на други полети. Федералното управление на гражданската авиация на САЩ разследва инцидента.

Превод и редакция

 

Сподели