Колко близо е бил Алонсо до трансфер в Ред Бул?

След разправия, продължила повече от десетилетие дали Фернандо Алонсо е можел да стане пилот на Ред Бул във Формула 1, като испанецът и шефовете на тима твърдяха противоположни неща, сега Кристиан Хорнър най-после хвърли светлина върху неяснотите около този казус. Преди това обаче доктор Хелмут Марко и Хорнър твърдяха, че дори не се преговаряли сериозно с Фернандо, а той ги предупреди, че един ден истината ще излезе на бял свят и тогава ще се почувстват неудобно.

Според Хорнър, Алонсо е “пропуснал шанса си” да премине в Ред Бул преди 15 години и е отказал договор за два сезона.

Алонсо спечели двете си световни титли с Рено през 2005 и 2006, прекара един сезон в Макларън през 2007, но беше принуден да напусне и се върна за 2008 в Рено. А тимът вече не беше на висотата си от 2006 година.

Така в края на 2007 Алонсо вече преговаря с Ред Бул, но Хорнър поясни, че испанецът е предпочел да остане в Рено, а от 2010 Фернандо премина във Ферари.

“Бяхме много близо до това да подпишем с Алонсо – потвърди Хорнър пред списание Motor Sport. – Двамата с Хелмут Марко се срещнахме с мениджмънта му в края на 2007 и преговаряхме за 2008 и 2009, предложихме му 2-годишен договор.”

Британецът за първи път изнесе толкова интересни подробности относно преговорите с Алонсо.

“Но Фернандо искаше да подпише само за една година, ние му казахме, че позицията на Ред Бул е договор за две години или нищо, а той не искаше да поеме този ангажимент. Мислехме, че дори вече е подписал с Ферари за 2009. Имаше нещо много странно – Флавио Бриаторе също участваше в преговорите, но той се опитваше да го убеди да остане в Рено, тъй като Бриаторе тогава беше шеф на тима и в крайна сметка той остана в Рено.”

Престоят на Алонсо във Ферари се оказа неуспешен, а по същото време Себастиан Фетел спечели четири поредни световни титли между 2010 и 2013 с Ред Бул. В три от тези четири сезона Фернандо завърши като вицешампион.

Хорнър разказа още нещо, което е много интересно – как през 2009 година мениджмънтът на Алонсо отново започнал преговори с Ред Бул, този път с идеята, че испанецът иска да подпише с отбора, въпреки че преди това им е отказал.

“В средата на 2009 те се свързаха с нас и ни питаха: “Може ли Фернандо да премине при вас в средата на сезона? – обясни Хорнър. – Причината за това беше, че те смятаха, че Алонсо може да стане шампион още този сезон с нашата кола. След това имахме още един разговор, на задната седалка на една Алфа Ромео, на летището до “Спа”, но това беше по-късно – през 2011 и 2012. Но, в интерес на истината, най-сериозните ни преговори бяха първите и той тогава пропусна шанса си.”

Снимки: Gettyimages

Сподели